Chanel

Chanel är ett av världens främsta modehus. Det grundades år 1910 av modedesignern Coco Chanel, eller Gabriel Bonheur som var hennes riktiga namn. När hon började sin karriär drev hon en framgångsrik hattaffär, men med tiden växte hennes intresse för eleganta damplagg. Vid den tiden var det redan ovanligt nog ett en kvinna hade något eget, så när hon Chanelsläppte sina första plagg var det en sensation. För de flesta ansågs kläderna utmanande vid den tiden, men för många modeälskare växte deras intresse snabbt för hennes plagg. Hon skapade den klassiska chaneldräkten, som än idag respekteras inom modevärlden. Dräkten bestod av en knälång kjol och kavaj. Som accessoar till den bar man en hatt som var enkel men passande till dräkten. Materialet tweed användes till dräkten och med detta gjordes det till ett populärt tyg.

Efter den klassiska Chanel dräkten skapades väskan Chanel 2.55. Det är en svart quiltad väska som än idag representerar Chanel. Den kostar flera tusen och är en mycket respekterad assessor inom modevärlden. Då Coco Chanel var en mycket innovativ designer, skapade hon mycket som än idag är populärt. Detta är saker som gjorde den kvinnliga sportiga looken och solbränd hy populärt. Som resultat började framförallt kvinnor våga gå ut under somrarna med shorts för att färg på hyn. Innan det ansågs solbränd hy som fult, eftersom det tydde på att man behövde jobba ute under solen. Det visade på fattigdom och av denna anledningen använde folk puder och liknande för att få hyn att se så blek ut så möjligt.

Chanel gav 20-tals kvinnan mod och självförtroende att göra det man ville utan att vara orolig över Tsim Sha Tsui in Hong Kongvad andra tyckte. Kvinnan vid den tiden var väldigt förtryckt och vågade inte göra något som var utanför hennes “karaktär”. Chanel förändrade detta och med tiden fick kvinnan en starkare karaktär inom samhället. När Chanel skapade den klassiska parfymen Chanel No.5 blev den snabbt populär och än idag anses det som en klassisk damparfym. Under 50-talet när filmstjärnan Marilyn Monroe vid en intervju sa att hon använde Chanel No.5 innan hon la sig ökade populariteten för parfymen.