Mode

Mode är något som människan sedan länge har använt för att uttrycka sig själv. Det reflekterar kring vem man är och sina intressen. Genom tiden har modet alltid spelat en viktig roll inom samhället. Det har använts för att skilja samhällsklasser, tro och intressen. Människan har alltid velat uttrycka sig genom konst, och mode är en typ av konst. Den typ av konst som Couple buying clothes at department store.uttrycker tidsandan och dess ideal genom kläder. Det är inte bara kläder utan också vad det betyder för en och vilken bild det ger av en.

Mode är något som alltid förändras, trender kommer och går men det som består är grundidén av det, vilket är att man ska kunna uttrycka sig med det. Modet förändras efter samhällets värderingar och villkor. Beroende på land är modet idag “friare” än det var under till exempel renässansen, då kvinnor inte fick bära byxor. Numera kan folk ha på sig vad de vill oavsett kön. Dock har en del länder eller områden striktare lagar, som bland annat de områden som styrs av sharia lagar. Kvinnor får inte klä sig som de vill, utan måste följa särskilda lagar kring sin klädsel.

Under renässansen skulle kvinnan framhäva sina former och männen framhäva sina starka drag. Med detta var det modernt att kvinnan skulle ha underklänning med långa armar och rundskurens kjol. Överklänningen skulle vara i klara färger och ljusa färger, med en kjol som öppnade sig över underkjolen. De skulle bära en hätta med slöja och håret synas framtill. Allt det skulle vara mycket färgstarkt. Männen skulle ha breda armar upp till 50 cm med genomskärning med en överrock i olika längder och pälskantade öppningar för armarna. För de fattiga, eller de lägre klasserna, hade dessa plagg inte så många detaWomen carrying shoppings bags and using smartphoneljer. Ibland kanske de hade helt annorlunda plagg då de inte hade råd. De rika hade mycket detaljer som med pärlor och liknande för att visa hur välbärgade de var.

Modet under 2000- talet har varit en blandning av modet från olika epoker. Designers hämtar mycket inspiration från klassiska plagg och med detta har modet inslag från olika epoker. Till exempel Choker som var en trend under 90- talet är en populär accessoar numera.