Dior

Dior är ett franskt modeföretag som grundades av modedesignern, Christian Dior. Det grundades år 1945. Genom att Christian Diors vän, Marcel Boussac, investerade en förmögenhet i företaget kunde det drivas till att bli ett av världens främsta modehus på en kort tid.

Den första kollektionen kom år 1947 och kallades “The new look”. I samband med detta lanserades också Diors fDior Japanörsta parfym, Miss Dior. “The new look” framhäver den kvinnliga formen genom klänningar som tillverkas i siden eller satin. Den framhävde den kvinnliga kroppen genom en smal midja, markerad byst och betonade höfter. Underkjolen var gjord av tyll som lyfte upp kjoldelen. Kollektionen blev snabbt populär och många kändisar fick bära detta under visningar. Kändisar som detta var Audrey Hepburn och Grace Kelly.

Inspirationen till Diors första kollektion sägs komma från 1800- talet. Detta var från Kejsarinnan Eugenié och målningar från Franz Xaver Winterhalters målningar. Anledningen till det var att kollektionen gjorde en modern version av krinolinmodet, som var klänningar och dräkter som inte var axel-vadderade och vida långa kjolar. Det skulle dessutom vara smal midja, vilket framhävdes i den första kollektionen, The New Look. Det framhävdes genom en korsett som bestod av ett midjebälte som snördes i ryggen. Klänningslivet var också styvat med tunna stålskenor för att det skulle ge en slank och rakryggad silhuett.

Efter att Dior grundades år 1945 tog det inte lång tid innan modeföretaget tog över världen. Redan år 1949 öppnades den första butiken i New York. I samband med detta blev Dior 75% av Frankrikes modeexport och 5% av Frankrikes totala export. När det först grundades producerades endast kläder, men med tiden började handväskor, skor, smycken, handskor och hudvård produceras.
Dior store

Kort efter att Dior expanderade tog det inte lång tid innan grundaren, Christian dog år 1957. Detta ledde till att Yves Saint Laurent tog över företaget. I samband med det lanserades sex kollektioner. De var nyskapande samtidigt som de hedrade Christian Diors grundkollektioner som “The New Look”. När Yves Saint Laurent tog över var det bara under en kort period då Marc Bohan tog över under 60- talet. Marc Bohan som var en mer konservativ modedesigner valde att följa Diors grund kollektioner utan att förändra någonting.