Prada

Prada är ett av de främsta modehusen i världen, och specialiserar sig på haute couture, handväskor, skor och andra accessoarer. De har för närvarande drygt 600 butiker över hela världen, och omsätter knappt 4 miljarder dollar om året. Den nuvarande huvuddesignern på Prada är Miuccia Prada, barnbarn till Pradas grundare, Mario Prada.

Mario Prada grundade företaget år 1913 tillsammans med sin bror, Martino Prada, och de döpte sin butik till Fratelli Prada, det vill säga ”Bröderna Prada”. De sålde läderprodukter och importerade engelska handväskor. Det var inte förrän i slutet av 1980-talet som Prada började tillverka kläder, då de lanserade sin första kollektion för kvinnor. Denna väckte dock genast stor uppmärksamhet i modevärlden. Vid det laget hade Miuccia Prada redan tagit över företaget från sin mor. Ironiskt nog ansåg Mario Prada inte att kvinnor hade något att göra i affärsvärlden, och ville inte att några kvinnliga familjemedlemmar skulle ingå i företaget. Hans egen son var dock inte intresserad av att ta över sin fars företag, och det blev därför dottern, Luisa Prada, som tog över från sin far och sedan ledde företaget under nästan 20 år. Hennes dotter, Miuccia, tog i sin tur över år 1978, efter att ha arbetat för företaget sedan 1970, och under henne leddes Prada till de enorma framgångar modehuset har haft sedan dess. Mario Prada skulle med andra ord få äta upp sina egna ord om han levt för att se detta – han gick bort år 1958.

En faktor bakom Pradas stora framgångar var deras profilering av sig själva som ett ”anti-statusmärke”, som gick emot ”snobberi”. Detta märktes bland annat på valet att inte göra själva märket en framstående del av designen på deras väskor, så som andra modehus som Louis Vuitton har gjort. Trots denna profilering gjorde Pradas originalitet och enkla designer att de snabbt blev ett av de mest inflytelserika modehusen i världen, och deras väskor och kläder blev en av de främsta statussymbolerna man kunde äga under 1990-talet.

Prada har fortsatt att utvecklas sedan dess, då Miuccia år 1993 lanserade märket Miu Miu, med en yngre målgrupp än Pradas andra kollektioner. ”Miu Miu” är Miuccias smeknamn, och det är hon som leder även detta dotterbolag till Prada. Det har, precis som Prada, sitt högkvarter i Milano i Italien, där företaget har haft sitt hem ända sedan bröderna Prada öppnade sin första butik.

Många modeskapare idag drömmer om att grunda sitt eget modehus, och att det ska bli lika framgångsrikt som Prada. Innan man kommit så långt måste man dock koncentrera sig på att skapa kläder som köparna vill ha, för att få in det kapital som behövs för att utöka sin verksamhet. I uppstartsfasen av ens företag kan det därför vara bra att veta att det går att sälja en faktura, med hjälp av exempelvis Fakturino. På det sättet kan man snabbt få in pengarna från fakturan utan att behöva vänta på kundens betalning, och kan istället investera pengarna i att få sin verksamhet att växa. Det är så resan mot toppen av modevärlden börjar.