Filippa K

Filippa K är ett svenskt klädesmärke som grundades 1993 av Filippa Knutsson och hennes dåvarande man, Patrik Kihlborg. Idéen till kollektionen kom de på vid köksbordet hemma i lägenheten. Filippa ville skapa något som hon saknade – Ett klädesmärke med stilrena plagg som också skulle vara bekväma att bära. Det skulle passa både män och kvinnor och innehålla kläder så att garderoben blev komplett.

Gul & Blå

Filippa Knutsson växte upp i London och det var där som hennes intresse för modern internationell klädstil föddes. Hennes pappa Lars Knutsson hade på 1960-talet etablerat sig inom klädhandeln. Det var han som började sälja V-jeansen och han öppnade även den oerhört populära klädesbutiken Gul & Blå 1966. Den allra första lilla butiken låg i Stockholm och i den trånga Birger Jarlspassagen. De kunde bara släppa in några personer i taget och köerna var långa utanför. Till Gul & Blå kom inte bara ungdomar från Stockholm för att köpa jeans, utan de kom från hela landet. Även kändisar handlade där och särskilt omtyckta var v-jeansen som var moderna under början av 1970-talet. Filippa började själv sin karriär på Gul & Blå men ganska snart upptäckte hon att det inte fanns det utrymme som hon behövde för sin egen idéer där. Det var där och då som hon och dåvarande maken kom på idéen om Filippa K och som lanserades 1993. I Stockholm och även i Oslo öppnades de första Filippa K-butikerna 1997.

Typiska Filippa K-kläder

Det som symboliserar Filippa K:s kläder är att de är stilrena, klassiska enkla och gjorda i ett fint material. De har blivit mycket populära i Norden och i vissa andra länder i Europa. I dag finns det Filippa K-butiker förutom i Sverige även i Danmark, Finland, Norge, Belgien, Nederländerna och i Tyskland. Du kan även köpa kollektionerna på nätet, både från Filippa K:s egen butik och från vissa andra näthandlare som köpt rättigheterna att sälja kläderna. Priset ligger bra till i förhållandet till materialet och de passar både unga som gamla.

Nu är det cirka 25 år sedan Filippa K lanserades och fortfarande är det ett av Skandinaviens mest omtyckt och kända klädesmärke. Den grundtanke som Filippa Knutsson hade om att kläderna skulle vara stilrena, tidlösa och även ha en hög hållbarhet, håller än i dag. Inga onödiga detaljer skulle finnas och det är mycket därför som märket är tidlösa och kan bäras säsong efter säsong. År 1996 lanserade Filippa K stretch-jeansen som kom att bli väldigt populära. Samma år utökades kollektionen med blusar, kappor, kostymer och byxor. Även skor, väskor och accessoarer finnas numera i kollektionen. Men skulle du vilja ha kläder från Stone Island får du leta någon annanstans

Något annat som Filippa K har tagit fram tillsammans med Rörstrand är en kaffemugg. Den finns i två olika storlekar och passar bra att dricka cappuccino eller espresso i.