Klä dig rätt på jobbet

Rätt kläder kan vara avgörande för om du får drömjobbet eller inte. Med en klädstil som passar dig och klädkoden på din arbetsplats kommer du även att få mer respekt

och lyckas bättre med dina mål på jobbet.

När du ska söka ett jobb eller hyra in personal lönar det sig att ta hjälp av en professionell bemanningsfirma eftersom en felaktig matchning kan bli en dyr och tråkig upplevelse både för den anställda och arbetsgivaren. Next u är ett auktoriserat bemanningsföretag som är ett av Sveriges mest digitala bemanningsföretag, vilket innebär att de bland annat använder sig av videopresentationer och mobila psykologiska tester. De är specialiserade på bemanning i Stockholm och hjälper även till i rekryteringsprocesser.

Rätt kläder på kontoret

Att välja rätt kläder på en arbetsintervju kan ha avgörande betydelse om det står mellan dig och en annan kandidat med lika hög kompetens. Om du har valt rätt kläder som passar dig och din potentiella arbetsgivare kommer du att framstå i bättre dager än din konkurrent och få jobbet. Olika företag har olika klädkoder och det är inte alltid enkelt att klä sig rätt om du är ny. Banker och advokatbyråer brukar vara konservativa när det gäller klädstil och kräver kostym eller dräkt även om det finns undantag även inom dessa branscher. På en arbetsplats inom tech, media eller PR kan en strikt blus eller skjorta och slips vara helt fel och det går därför inte att utgå från att en proper klädstil alltid fungerar. Innan din första arbetsdag är det bra att läsa på om företaget och försöka bilda dig en uppfattning om vilka kläder som passar. Om företaget har en webbplats med bilder på personalen är det ett utmärkt sätt att gissa sig till vilka kläder som kommer att passa in.

Undvik att klä dig alltför ungdomligt om du närmar dig medelålder eftersom det tyvärr kan uppfattas som att du försöker se yngre ut än vad du är. Var stolt över din ålder och inse att du genom en passande klädstil signalerar kompetens och erfarenhet. För att fortsätta vara moderiktig efter 40 gäller det att utgå från sin kroppsform och välja kläder som sitter bra. Kanske passar inte de tajta byxorna lika bra som de gjorde tidigare? Istället för att välja alltför bylsiga kläder bara för att de är bekväma går det att hitta en medelväg som är både snygg och bekväm.

Uniformer och skyddskläder

Många arbetstagare slipper problemet med att fundera på hur de ska klä sig på jobbet. Den som arbetar inom vården, polisen eller med byggnation måste istället alltid

följa de regler som gäller för vilka kläder som ska bäras. Kläderna kan vara livsviktiga eftersom de ger ett skydd mot potentiella skador. Den som fäller träd med motorsåg måste till exempel alltid bära särskilda byxor och skor som skyddar mot sågen och det anses inte vara diskriminerande att neka någon att bära kjol vid motorsågsarbete. Skyddskläder och uniformer tillhandahålls av arbetsgivaren och ska inte behöva bekostas av den anställda.