Fräcka fotbeklädnander

Alla som har sett “Sex and the City” har säkert fnittrat åt det närmast klassiska mottot “En kvinna kan aldrig ha för många skor” och faktum är att fotbeklädnader hör till ett av de viktigaste plaggen som man kan ha på sig. Det beror inte bara på att skor är snygga och säger en hel del om dess bärare, utan också att de bär upp hela kroppen och därför bör passa bra och vara ergonomiska.

Idag så är en av de stora trenderna vad gäller skor att man kan kombinera snyggt med praktiskt. Det kan låta som en självklarhet, men under många årtionden så har ergonomiska skor associerats med präktighet och tråkighet, vilket nu är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Att ha ett par snygga och fotriktiga skor från ecco är inte bara elegant, utan visar att man dessutom är smart och vill bjuda sig själv på komfort och god hälsa. Är man snäll mot sig själv blir man snällare mot andra!

Tyvärr så har skorna ibland hamnat i bakgrunden och särskilt när det kommer till den egna kroppen och hälsan så är det många som inte insett hur viktiga fötterna verkligen är. Men det handlar också om attityd; faktum är att folk lägger

märke till skor mer än vad man kanske tror. I en undersökning i Storbritannien testade man vad

människor lägger märke till när de får se en bild av en attraktiv modell och det visade sig att kvinnorna lade mycket mera tid på att studera skorna än vad männen gjorde. I USA har man också forskat i ämnet och till och med kommit fram till att en människas

skoval styrs av deras personlighet och att man alltså gör rätt i att lägga märke till vad för slags skodon en person väljer att ha på sig. Enligt den här studien så är mycket prydliga och välskötta skor en indikation på att deras bärare är lite nervöst lagd medan människor som vandrar omkring i bekväma fotkläder är lätta att umgås med.

Tittar man tillbaka i tiden kan man se att det funnits skotrender i alla tider. Under 1600-och 1700-talet var det till exempel vanligt att både män och kvinnor hade små klackar på sina skor, då det ansågs ge dem en bättre hållning och mer grace i sättet de rörde sig på. På 1800-talet blev skorna plattare och reflekterade bland annat den mer återhållsamma inställningen till livet, medan 1900-talet såg klackarna komma tillbaka i full galopp. 70-talets plattformar och 80-talets stiletter kom tillbaka på 2000-talet med enorma kreationer för fötterna a la Lady Gaga som i princip är omöjliga att gå i. Nu har vi dock återgått till en mer sensibel stil, med skillnaden att det ergonomiska nu också är stilfullt och elegant.