Gucci

Gucci är ett av de många italienska modehus som har blivit ikoniska namn inom modevärlden, och som har status i hela världen som ett av de främsta lyxmärkena inom en rad olika områden. Gucci är framförallt kända för sina väskor, men har ett brett sortiment av produkter, som inkluderar allt från kläder, lädervaror och parfymer till tapeter och hundleksaker. Något som Gucci däremot inte tillverkar (än) är sängar och madrasser. När man ska köpa ny säng är det därför bättre att vända sig till ett annat kvalitetsmärke, som Tempur. En Tempurmadrass kan nog sägas ha motsvarande anseende i sängvärlden som en Gucci-väska i modevärlden.

Guccis historia anses av många ha börjat i slutet av 1800-talet, då Guccis grundare, Guccio Gucci, arbetade på hotell i Paris och London. Han blev där imponerad av det bagage som de rikare gästerna hade med sig, och när han återvände till sin hemstad Florens i Italien, grundade han år 1920 en butik som tillverkade och sålde läderprodukter av hög kvalitet i klassisk stil. Så småningom började Guccio tillsammans med sina tre söner, Aldo, Vasco och Rodolfo Gucci, att expandera sitt företag genom att öppna ytterligare butiker i Florens samt i Milano och Rom. Redan då gjorde Gucci sig ett rykte genom att skapa fina handväskor i läder, men i butikerna kunde man också köpa skor (som Guccis numera ikoniska loafers) och silkessjalar och annat med Guccis eget mönster.

År 1953 expanderade företaget igen, då Gucci öppnade ett kontor i New York. Det var dock inte på grund av detta, utan tack vare de filmstjärnor från Hollywood och resten av världen som besökte Florens för att leva jetset-liv, som Gucci etablerade sig som ett internationellt statusmärke. Dessa filmstjärnor återvände nämligen hem efter sina vistelser i Italien och fotograferades med Gucci-väskor och Gucci-sjalar, och detta bidrog naturligtvis stort till Guccis redan växande rykte.

Guccis popularitet har gjort att det är ett av de mest piratkopierade märkena i världen, och Gucci har framförallt från 1990-talet och framåt drivit ett flertal rättsprocesser för att stämma piratkopierare. Det är dock inte de enda problemen Gucci har haft genom sin historia, då interna familjeintriger också har gjort att företaget tidvis har haft problem. Rodolfos son Maurizio tog till exempel över företaget år 1983, och avfärdade efter detta helt sin farbror Aldo. Maurizio mötte dock ett dubbelt tragiskt öde, då han dels visade sig vara en inkompetent ledare för företaget (vilket ledde till att han tvingades sälja Gucci till Investcorp), dels blev mördad i Milano år 1995, av lönnmördare som hans fru anlitat. Idag har med andra ord familjemedlemmarna i Gucci-familjen inte mycket att göra med modehuset, även om de kreativa ledarna fortfarande är italienska.