Ta hand om dina kläder

Att shoppa kläder är roligt och när det kommer nya modetrender eller en ny säsong är det kul att komplettera garderoben med några nya plagg. Det finns massor med kläder för dam som är snygga och moderiktiga. När du har shoppat nya kläder vill du säkert att de ska hålla länge, speciellt om du har investerat i ett dyrt plagg. Om du vill att dina kläder ska hålla länge är ett tips att du tar hand om dem ordentligt.

Förvara dina kläder på ett bra sätt

Hur du organiserar din garderob spelar stor roll för hur dina kläder mår och hur länge det kommer behålla sin passform. Stickade plagg ska exempelvis ligga ner vikta i en garderob eller byrå. Då stretchas det inte ut på samma sätt som om de hänger på en galge. Skjortor och blusar mår däremot bäst av att hängas på trägalgar. Skräddade byxor trivs bäst på en byxgalge. Byxor med pressveck ska du vika längs med vecket. Då bevarar du passformen och undviker att byxorna blir skrynkliga.

Tvätta kläderna rätt

För att dina kläder ska hålla länge ska du tvätta med försiktighet. Innan du tvättar nya plagg ska du alltid läsa vilka tvättråd som gäller. Alla kläder är olika och behöver därför behandlas på olika sätt. Men det finns några generella tips för hur du ska tvätta dina kläder. Kläder mår bäst av att tvättas på låga temperaturer, speciellt om det är ömtåliga plagg. Tvätta också kläderna på det kortast möjliga programmet. Oftast blir kläderna rena på de korta tvättprogrammen. När du ska köpa tvättmedel ska du helst välja ett flytande tvättmedel eftersom det löses upp bättre och det är lite mildare än tvättmedel i pulverform. Om du ska tvätta väldigt ömtåliga plagg kan du med fördel använda en tvättpåse. En tvättpåse gör att plagget slits mindre när det tvättas. Du kan gärna vända plagget ut och in också.

Laga och vårda dina kläder

När du köper kläder ska du behandla dem som en långsiktig investering och verkligen ta hand om dem. Se till att laga kläderna vid behov istället för att köpa nya. För att behålla stretchen i plagg ska du helst tvätta dem i kalla temperaturer eftersom elastan och lycra är känslig mot mycket värme. Om kläderna får noppor kan du investera i en noppborttagare och en ullborste för att hålla plaggen fräscha. För att slippa tvätta hela plagget om du har fått en fläck är ett tips att punkttvätta plagget, rengör bara området där fläcken är. Att vädra kläder istället för att tvätta dem är också ett bra alternativ.